Huis kopen? Johanna zet de 8 belangrijkste aankoopkosten van een woning voor je op een rij!
1. Advies- en bemiddelingskosten
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Is vaak de eerste vraag die bij potentiële kopers opkomt als ze een huis willen kopen. Een hypotheekadviseur helpt je om jouw maximale hypotheek te berekenen. Hij of zij brengt jouw gehele financiële situatie in kaart, kijkt naar welke risico’s je wilt lopen en welke hypotheek het beste bij jou past. Als laatste sluit diezelfde hypotheekadviseur de hypotheek voor jou af bij een hypotheekverstrekker. Hij of zij zorgt er dus voor dat het hele proces van advies tot hypotheekaanvraag in goede banen wordt geleid.
2. Makelaarskosten
Zijn je financiën op orde en ben je klaar om een huis te kopen? Dan is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een makelaar kan je bijvoorbeeld bijstaan in de onderhandelingsfase en meer vertellen over de waardebepaling. Heb je niet de behoefte aan een volledige aankoopbegeleiding? Steeds meer makelaars werken met deeldiensten. Onder andere hierdoor kunnen de kosten voor een makelaar flink verschillen. Woning kopen of verkopen met Makelaarshuys Johanna? Neem vrijblijvend contact op!
3. Notariskosten
Je hebt een huis gekocht, en dan? Nadat het koopcontract bij de makelaar is getekend, stelt de notaris een akte van levering op. Hierin wordt onder andere jouw hypotheek geregistreerd en gekoppeld aan de woning. Zodra de notaris deze akte heeft ingeschreven in het kadaster ben jij officieel de nieuwe eigenaar van de woning. Omdat er geen vaste tarieven zijn voor het inschakelen van een notaris kunnen de notariskosten erg verschillen. Het is verstandig om vooraf goed de prijzen te vergelijken voordat je een notaris kiest.
4. NHG-aanvraag
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Mocht je door omstandigheden buiten jouw schuld om de hypotheek niet meer kunnen betalen dan zoekt NHG samen met de geldverstrekker naar een oplossing. Hierdoor blijf jij niet met een restschuld zitten. Daarnaast betaal je voor een NHG-hypotheek een lagere rente omdat de geldverstrekker minder risico loopt. Een NHG-aanvraag kost je eenmalig 0,7% van de koopsom, de kosten zijn dus afhankelijk van de prijs van jouw woning.
5. Bankgarantie
Wanneer je een huis koopt moet je 10% van de aankoopsom als een soort borg betalen aan de notaris. Gaat de koop door, dan krijg je dit bedrag teruggestort. Je kunt dus van mening zijn dat deze kosten niet per direct onder de aankoopkosten van je woning vallen omdat je het hoogstwaarschijnlijk weer terugkrijgt. Maar gaat de koop niet door dan kan de verkoper deze waarborgsom opeisen. Afhankelijk van de ontbindende voorwaarden. Veel mensen hebben deze 10% niet en kunnen dan om een bankgarantie vragen bij de bank. Hierbij verklaart jouw bank dit bedrag te betalen als jij je verplichtingen niet kunt nakomen. Het verschil tussen zelf de waarborgsom betalen of te kiezen voor een bankgarantie is dat jij zelf het bedrag vooruit dient te betalen en de bank hoeft de notaris pas te betalen wanneer de koop niet doorgaat. Kies je voor een bankgarantie, dan betaal je 0,1% van de koopsom aan de bank.
6. Taxatie
Onder de aankoopkosten van een woning vallen ook de taxatiekosten. Voor het krijgen van een hypotheek op een bestaande woning is bijna altijd een taxatie met taxatierapport verplicht. De hypotheekverstrekker wilt weten wat een woning waard is maar ook voor jezelf is het fijn om te weten dat je niet teveel voor een woning betaalt. Taxateur nodig? Neem contact op met Makelaarshuys Johanna voor een uitgebreide taxatie van je woning!
7. Bouwtechnische keuring
Een bouwtechnische keuring is niet verplicht dus valt niet bij iedereen onder de aankoopkosten van een woning. Maar wanneer je een huis koopt is het wel altijd aan te raden om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Hiermee voorkom je dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan.
8. Overdrachtsbelasting
Koop je een woning boven de 400.000 euro of ben je ouder dan 35 jaar? Dan betaal 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting. Ook als het niet je eerste woning is betaal je 2% overdrachtsbelasting. Koop je een woning waar je niet zelf in gaat wonen? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting. Maar koop je jouw eerste woning met een woningwaarde minder dan 400.000 euro en ben je jonger dan 35 jaar? Dan heb je recht op een vrijstelling van overdrachtsbelasting en betaal je niks.
Kosten koper
Zoals je hebt gelezen zijn er nog best wat bijkomende kosten bij het kopen van een huis. Ook wel kosten koper genoemd. Er is geen vast antwoord op de vraag op hoeveel eigen geld je moet hebben om deze kosten koper te kunnen betalen. Dit hangt af van jouw wensen, behoeften, koopsom van de woning en vele andere factoren. Wil je zeker weten dat je jouw droomhuis kunt betalen? Vraag tijdig een hypotheekgesprek aan. Ook als je niet van plan bent gelijk die droomwoning te kopen, is het handig om te weten hoeveel je nog moet sparen of moet gaan verdienen.
Naast de kosten koper is het verstandig om rekening te houden met eventuele uitgaven die nog nodig zijn voor het bewoonbaar maken van je woning. Moet er nog verbouwd worden of hebben de muren alleen een likje verf nodig? En ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan zullen nieuwe meubels ook erg welkom zijn!
Heb jij genoeg eigen geld om de kosten koper te kunnen betalen? En ben jij klaar om een huis kopen? Lees hier meer over hoe wij bij Makelaarshuys Johanna jou helpen bij de aankoop van jouw droomhuis!